Wettelijke aansprakelijkheid (WA) voor een bestelautoverzekering

De bestelautoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering. Je bestelauto dient daarom verplicht verzekerd te zijn. In ieder geval met een dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit is dus een verzekering voor de schade die je aan iemand anders veroorzaakt.

Wat is een wettelijke aansprakelijkheids verzekering

Met een wettelijke aansprakelijksheidsverzekering ben je aansprakelijk voor schade aan iemand anders. Deze WA bestelautoverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid dekt de schade die je met de bestelauto aan iemand anders toebrengt. De schade aan je eigen bestelauto wordt dus niet vergoed. Dit is de daarom meest gekozen dekking voor bestelautoverzekeringen van bestelauto's die ouder zijn dan 10 jaar. De dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid op een bestelautoverzekering heeft overigens meestal een iets uitgebreidere dekking dan de hieronder wettelijk vereiste minimale dekking.

 

Premie wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De premie voor de wettelijke aansprakelijkheidsdekking is van een aantal factoren afhankelijk. Daarnaast bepaald iedere verzekeraar de premie op een andere manier. De premie wordt echter meestal bepaald op basis van het gewicht van de bestelauto, je postcode en het soort bestelauto. Uiteraard zijn de opgebouwde schadevrije jaren ook van grote invloed op de korting en dus de hoogte van de premie.

 

Wet aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WAM)

De WAM stelt minimale eisen vast waaraan een autoverzekering moet voldoen.

De belangrijkste eisen zijn:

  • Verzekerd bedrag: ten minste € 907.560. Als de auto zich in een land bevindt waar een hoger minimum geldt, moet de verzekering voor dat bedrag dekking bieden (in België en het Verenigd Koninkrijk geldt bijvoorbeeld een verplichte ongelimiteerde dekking). Dit minimale verzekerd bedrag is (vanaf 11 juni 2007) verhoogd naar 1 miljoen euro per slachtoffer maar maximaal 5 miljoen euro per gebeurtenis en minimaal 1 miljoen euro voor materiële schade.
  • De verzekerde som bij letselschade minimaal 1 miljoen euro per slachtoffer of 5 miljoen per gebeurtenis
  • Verzekerde som bij materiële schade minimaal 1 miljoen euro
  • Bij internationale schadekwesties kan het slachtoffer zijn claim ook indienen in zijn woonland
  • Dekking voor letsel- en materiële schade

 

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bestelauto niet

  • Schade veroorzaakt met een gestolen bestelauto;
  • Joyriding zonder geweldpleging is geen diefstal;
  • Schade aan vervoerde zaken,
  • Bestuurder de schade heeft;
  • Schade bij bepaalde gelegenheden, zoals het deelnemen aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten en – wedstrijden waarvoor een vergunning is afgegeven. (Wanneer een vergunning is afgegeven heeft de organisatie namelijk een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.)

 

Welke bestelauto verzekering moet ik nemen?

 

Situatie

WA dekking Beperkt Casco Volledig Casco 
Schade aan anderen
Ruitschade en ruitvervanging 
Brand, explosie en kortsluiting 
Diefstal, verduistering en joyriding 
Aanrijding met wild en dergelijke 
Neerstortende vliegtuigen 
Transport van de auto 
Botsen en omslaan  
Te water of van de weg raken  
Van buiten komende onheilen  

Veel gestelde vragen (FAQ) WA-verzekering

Ja. Sterker nog, de bestelauto moet wettelijk verplicht worden verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid via een een WA-bestelautoverzekering.

Soms wel, dat hangt van het soort lease af. Als je een financial lease hebt, dan moet je de bestelautoverzekering met dekking voor wettelijke aansprakelijkheid inderdaad zelf afsluiten. Financial lease is eigenlijk alleen een financiering. Als je een full operational lease hebt, dan is de bestelautoverzekering in de lease inbegrepen. Bij operational lease zijn alle kosten in de lease inbegrepen, behalve de brandstofkosten.

TIP! Vergeet bij de aanvraag van de bestelautoverzekering niet aan te geven dat het om een leaseauto gaat.

Ja, dat klopt. Ook voor je oldtimer bestelauto moet je een bestelautoverzekering met minimaal een WA-dekking afsluiten. Voor oldtimer bestelauto's zijn er overigens speciale en vaak gunstigere oldtimerverzekeringen.

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor bestelautoverzekeringen en sluit de goedkoopste direct online af. Kies de gewenste dekking en aanvullende dekkingen bij je bestelautoverzekering.

Premie bestelautoverzekering berekenen >>