Soorten auto's

Bestelauto's, personenauto's, vrachtauto, oldtimers, foodtrucks en andere bijzondere voertuigen

Voor alle verschillende soorten auto's zijn er verschillende verzekeringen. Denk aan de bestelauto, bedrijfsauto, personenauto, vrachtwagen, oldtimer personenauto, oldtimer bestelauto, foodtruck, leaseauto en dergelijke. Voor al deze soorten auto's zijn er specifieke verschillende verzekeringen. Kies de juiste verzekering bij de juiste soort auto.

 

Personenautoverzekering voor Personenauto

Een personenauto is een auto die is bestemd voor het vervoeren van personen. Dit is dus geen (mini)busje. Een personenauto kan van een persoon zijn of een personenauto kan van een bedrijf of onderneming zijn. De particuliere autoverzekering is bedoeld voor personenauto's van een persoon. De zakelijke autoverzekering is bedoeld voor auto's waarvan de eigenaar een bedrijf of onderneming is, oftewel waarvan het kenteken op naam van een bedrijf of onderneming is. Dit kan overigens ook een éénmanszaak of ZZP'er zijn. Bij het RDW kun je inzien wat de voertuigcategorie is. Categorie M1 is een personenauto.

 

Bestelautoverzekeringen voor een elektrische bestelauto

Elektrische bestelauto's zijn inmiddels ook verkrijgbaar. Ook een elektrische bestelauto kan verzekerd worden met een bestelautoverzekering. Voor elektrische bestelauto's moet je onder andere rekening houden met een pechservice die ook hulp biedt aan elektrische bestelauto's. Als je een eigen laadpunt hebt moet je even controleren of deze verzekerd is.

 

Vrachtwagenverzekering voor Vrachtwagen

Vrachtwagens zijn alle motorrijtuigen die geen personenauto, bestelauto, motor of autobus zijn. Een vrachtauto heeft een toegestane maximummassa van minimaal 3.500 kg. Ook voor vrachtwagens is er een speciale verzekering, de vrachtwagenverzekering.

 

Oldtimer bestelauto

Voor bestelauto's van 15 jaar of ouder is er een oldtimer bestelautoverzekering. Om een oldtimerbestelautoverzekering voor je bestelauto te kunnen afsluiten moet je vaak wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Controleer dus eerst of je aan de voorwaarden voldoet voordat je deze verzekering aanvraagd.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) voor verschillende soorten auto's en verzekeringen

Als de bestelauto voor de onderneming is aangeschaft en in de administratie van de onderneming is verwerkt, dan is de bestelautoverzekering een zakelijke verzekering op naam van het bedrijf van de ZZP-er. Als de bestelauto privé is aangeschaft en in het ondernemingsvermogen is opgenomen dan is de bestelautoverzekering ook privé.

Dat hangt van je leasecontract af. Als je een leasecontract voor je auto of bestelauto hebt voor operational lease dan is de verzekering nagenoeg altijd bij de lease inbegrepen. Je hoeft dan dus geen verzekering af te sluiten. Gaat het om financial lease, dan is dit eigenlijk een krediet met de auto of bestelauto als onderpand. Het leasecontract stelt een verzekering meestal zelfs verplicht. In geval van financial lease moet je dus wel een verzekering aanvragen. Let op dat je in de aanvraag dan wel aangeeft dat het een leaseauto is.

Voor het soort verzekering meestal niet, voor de aanvraag van de verzekering wel. Een personenauto moet je verzekeren op een personenautoverzekering en een bestelauto moet je verzekeren op een bestelautoverzekering. Het maakt hierbij niet uit of deze zakelijk of privé is. Voor het aanvragen van de verzekering is het wel van belang. Sommige autoverzekeringen verzekeren geen zakelijke personenauto's en sommige bestelautoverzekeringen verzekeren geen particuliere of privé bestelauto's.

Nee, dat hoeft niet. In de vergelijking en in de aanvraag kun je aangeven dat het een elektrische of een hybride auto of bestelauto is. Je ziet in de vergelijking dan alleen de verzekeringen die elektrische of hybride bestelauto's accepteren. Ook bieden wij in onze vergelijking een speciale eco-verzekering. In het vergelijken van de polisvoorwaarden is het wel belangrijk welke verzekering je kiest. In de voorwaarden zitten voor electrische bestelauto's grote verschillen in dekkingen. Bijvoorbeeld of een eigen laadpunt is meeverzekerd of niet.

Als de bestelauto aan een aantal eisen voldoet en de bestelauto zakelijk wordt gebruikt, dan wordt deze door de belastingdienst ook als bestelauto gezien. Vroeger hadden bestelauto's ook daadwerkelijk een grijs kenteken, vandaar deze benaming. Tegenwoordig is het kenteken ook geel. Een "grijs" kenteken is te herkennen, omdat de eerste letter een B of een V is.

Om aan de fiscale eisen van een bestelauto te voldoen moet de bestelwagen aan een aantal belastingregels voldoen. De bestelauto moet bijvoorbeeld een laadruimte met een vlakke laadvloer hebben. Ook moet de laadvloer bepaalde afmetingen hebben. Verder moet je onder andere een btw-nummer hebben en meer dan 10% van je kilometers zakelijk rijden. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst

Nee, dat is niet nodig. Voor een bestelauto is rijbewijs B voldoende. Het gewicht van de bestelauto mag maximaal 3.500 kg zijn en maximaal 9 zitplaatsen (incl. bestuurder) hebben.

Bestelautoverzekering afsluiten

Klik hier om voor verschillende soorten auto's de premies te vergelijken en de voordeligste bestelautoverzekering direct afsluiten. Bestelautoverzekering afsluiten >>