Spring naar hoofd-inhoud

14 dagen bedenktijd

Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering

Na het aanvragen en afsluiten van een bestelautoverzekering heb je nog 2 weken, oftewel 14 dagen, bedenktijd. Binnen deze 14 dagen kun je de bestelautoverzekering zonder opgaaf van reden, zonder kosten en met terugwerkende kracht annuleren.

 

14 dagen bedenktijd voor bestelautoverzekeringen

De 14 dagen bedenktijd is om jou als consument te beschermen. Als je binnen deze 14 dagen je toch bedenkt en de bestelautoverzekering toch niet wilt, dan kun je de bestelautoverzekering kosteloos en zonder opgaaf van reden met terugwerkende kracht laten beëindigen. Let op dat dit betekend dat je niet verzekerd bent geweest. Als er schade is geweest in de bedenktijd, en je hebt de bestelautoverzekering opgezegd, dan hoeft de verzekeraar ook niets uit te betalen.

 

Een rekenvoorbeeld voor de bedenktijd

Als de ingangsdatum van de bestelautoverzekering bijvoorbeeld 1 februari is en je hebt de polis voor uw bestelautoverzekering op 1 februari ontvangen, dan heb je uiterlijk tot 14 februari om de bestelautoverzekering schriftelijk of digitaal op te zetten. Als je een andere bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan moet de ingangsdatum weer 1 februari worden.

 

Sluit altijd eerst een nieuwe bestelautoverzekering af

Het zal moeilijk worden om een andere bestelautoverzekering met een ingangsdatum in het verleden af te sluiten. Zeker als je na de ingangsdatum van de bestelautoverzekering een schade op je bestelautoverzekering heeft gehad is het niet verstandig om de bestelautoverzekering te beëindigen. Sluit altijd eerst een nieuwe bestelautoverzekering af voordat je de andere bestelautoverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum laat beëindigen.

 

Let op als u schade op uw bestelautoverzekering heeft gehad

Als je de bestelautoverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum beëindigd dan wordt ook een eventuele schadevergoeding op de bestelautoverzekering met terugwerkende kracht terug gedraaid. Als je schade hebt gehad is het meestal verstandig om de bestelautoverzekering niet in de bedenktijd op te zeggen.

 

Beëindiging van de bestelautoverzekering na de bedenktijd

Als je de autoverzekering na de 14 dagen polisbedenktijd wilt beëindigen, dan geldt de verzekering tot minimaal het einde van de afgesproken looptijd. Je kunt dan opzeggen volgens de verzekeringsvoorwaarden. Meestal is de minimale looptijd één jaar. Als de bestelautoverzekering al een jaar gelopen heeft is deze meestal dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand.

 

Meer informatie

Meer informatie over de bedenktijd voor bestelautoverzekeringen is te vinden op de website van de toezichthouder AFM. Je kunt ook een toelichting vinden op de website van DAS Rechtsbijstand.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) over de bedenktijd

U kunt de bestelautoverzekering binnen de 14 dagen opzeggen. Dit kan per e-mail, via de PolisMap of via onze App. Telefonisch is helaas niet mogelijk, omdat de opzegging schriftelijk of digitaal vast moet liggen.

De bedenktijd voor de bestelautoverzekering gaat in op het moment dat u de polis van uw bestelautoverzekering heeft ontvangen. Wij sturen deze polis altijd per mail aan u toe. Vanaf het moment dat u de polis heeft ontvangen heeft u nog 14 dagen om de bestelautoverzekering te beëindigen.

Als u de bestelautoverzekering binnen de bedenktijd wilt opzeggen en een andere bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan moet de ingangsdatum van de nieuwe verzekering hetzelfde zijn als de oorspronkelijke ingangsdatum, namelijk de datum van op naam zetten van de bestelauto of de einddatum van de vorige bestelautoverzekering. Doet u dit niet, dan bent u in de tussenliggende tijd, onverzekerd. Helaas is echter meestal niet mogelijk om een nieuwe bestelautoverzekering met terugwerkende kracht aan te vragen.

Als u de bestelautoverzekering binnen de bedenktijd opzegt, dan wordt de bestelautoverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum beëindigd, alsof u nooit een bestelautoverzekering heeft gehad. Dit betekend ook dat u niet verzekerd bent geweest. Als u geen of op een later moment alsnog een bestelautoverzekering afsluit, dan bent u in de tussenliggende periode onverzekerd geweest.

Als u de bestelautoverzekering binnen de bedenktijd annuleert en een nieuwe bestelautoverzekering wilt afsluiten, dan is het meestal niet mogelijk om de nieuwe bestelautoverzekering met terugwerkende kracht aan te vragen. Het is eventueel wel mogelijk om je eerder afgesloten bestelautoverzekering bij ons te laten wijzigen. Zelfs het wijzigen van de verzekeraar is nog mogelijk. Gebruik onze PolisMap voor het wijzigen van de bestelautoverzekering.