Eigen risico

Voor bestelautoverzekeringen

Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Bij schade aan je eigen bestelauto wordt dit deel dus niet door de verzekeraar betaald. Je eigen risico geldt alleen bij een WA Beperkt Casco of All-risk verzekering, dus niet voor wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA). Je hebt geen eigen risico als je alleen een WA-verzekering hebt, deze verzekering vergoedt namelijk de schade die je bij een ander veroorzaakt.

 

Hoogte van het eigen risico

Meestal ligt de hoogte van je eigen risico tussen de € 135,- en € 150,- en soms € 500,-, maar bij verschillende verzekeringsmaatschappijen mag je ook zelf de hoogte bepalen. Uiteraard heeft dit invloed op de hoogte van je premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Vaak varieert het bedrag dan tussen € 0 en € 750,-. Heb je schade? Dan ontvang je van je verzekeraar het totaal bedrag aan schade minus je eigen risico.

 

Eigen risico voor ruitschades

Bij sommige schades geldt een aparte regeling voor eigen risico. Moet een ruit bij schade vervangen worden, dan geldt vaak een verlaagd eigen risico. Kan de ruit worden gerepareerd, dan komt er meestal helemaal geen eigen risico bij kijken. Wel moet je de ruit dan in de meeste gevallen laten repareren door een dealer of garage die afspraken heeft gemaakt met jouw autoverzekeraar. Wordt de ruit vervangen of gerepareerd bij een niet aangesloten hersteller, dan betaal je meestal het volledige eigen risico.

 

Lager eigen risico voor geselecteerde herstelbedrijven

Bij sommige bestelautoverzekeringen heb je een vrije keuze voor de schadehersteller. Soms krijg je een korting als je de schade laat herstellen door een geselecteerde hersteller. Bij een aantal bestelautoverzekeringen moet je gebruik maken van een geselecteerde hersteller. Kies je een andere hersteller, dan heb je vaak een hoger eigen risico van bijvoorbeeld € 500,-.

TIP: Kijk goed na welke schade onder jouw eigen risico valt en bij welke schades andere voorwaarden gelden. Informeer bij schade ook altijd bij je adviseur of autoverzekeraar met welke dealers of garages er afspraken zijn gemaakt. Laat je de herstelwerkzaamheden uitvoeren door een reparateur die niet gecontracteerd is, dan kan het zijn dat je geen vergoeding ontvangt of in ieder geval een eigen risico moet betalen.

 

Hoger eigen risico voor jongeren tot 24 jaar

Jongeren tot 24 jaar hebben soms een hoger eigen risico dan het standaard bedrag. Soms verschilt het eigen risico voor jongeren zelfs met wel honderden euro's. Niet elke verzekeraar hanteert hogere premies voor jonge bestuurders. Zoek daarom naar een verzekeraar met goede voorwaarden en premies voor jonge bestuurders.

TIP: Leen je de bestelauto weleens uit aan je kind(eren)? Controleer dan eens of je autoverzekering de eventuele schade die je kind veroorzaakt dekt en of je eigen risico hiervoor hoger is.

 

Bestelautoverzekering via BestelautoVerzekeringen.eu?

Als je bestelautoverzekering via BestelautoVerzekeringen.eu is afgesloten dan kun je heel simpel opzoeken bij welke schadeherstellers je de schade het beste kunt laten repareren via www.mijnschadehersteller.nl.  Op de pagina over schadeherstellers vind je meer informatie.

 

Voorbeelden van hoe het eigen risico werkt

Hieronder een paar voorbeelden om te laten zien hoe het eigen risico voor een bestelautoverzekering werkt.

Voorbeeld eigen risico 1

Stel je hebt een bestelautoverzekering met een eigen risico van € 150,-. Je hebt vervolgens bijvoorbeeld een schade aan je eigen bestelauto en de schade bedraagd € 135,-. Omdat dit bedrag lager is dan het eigen risico (het deel dat je zelf moet betalen) betaald de verzekeraar niets uit.

Voorbeeld eigen risico 2

Stel je hebt een bestelautoverzekering met een eigen risico van € 150,-. Je hebt vervolgens bijvoorbeeld een schade aan je eigen bestelauto en de schade bedraagd € 1.000,-. De schade wordt door de verzekeraar vergoed. Het bedrag dat de verzekeraar gaat uitkeren is € 1.000,- minus € 150,- eigen risico is € 850,-. Meestal moet je het eigen risico van € 150,- aan de schadehersteller betalen en ontvangt de schadehersteller het restant van het schadeherstelbedrag van de verzekeraar.

Voorbeeld eigen risico 3

Stel je hebt een bestelautoverzekering met een eigen risico van € 500,-. Je hebt vervolgens bijvoorbeeld een schade aan je eigen bestelauto en de schade bedraagd € 1.000,-. In de polisvoorwaarden staat dat het eigen risico wordt verlaag met € 350,- als je de schade laat herstellen bij een geselecteerde of aangesloten schadehersteller. Als je kiest voor een eigen garage dan wordt het bedrag dat de verzekeraar gaat uitkeren € 1.000,- minus € 500,- eigen risico is € 500,-. Als je kiest voor een geselecteerde of aangesloten schadehersteller dan wordt het bedrag dat de verzekeraar gaat uitkeren € 1.000,- minus € 150,- eigen risico is € 850,-.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) over het eigen risico

Voor bestelautoverzekeringen

Of je het eigen risico van een bestelautoverzekering kunt afkopen hangt af van de verzekeraar en de bestelautoverzekering die de verzekeraar aanbied. Meestal heeft de verzekeraar een standaard eigen risico. Dit standaard eigen risico is meestal tussen de € 100,- en de € 500,-. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico op de cascodekking van een  bestelautoverzekering te verlagen of af te kopen. De premie wordt dan uiteraard wel iets hoger. Vaak is het ook mogelijk om een hoger eigen risico te kiezen. De premie wordt in dit geval iets lager.

De verzekeraars hanteren voor de bestelautoverzekeringen meestal een standaard eigen risico. Dit standaard eigen risico is meestal € 100,- tot € 150,-, maar kan ook € 500,- zijn. Vervolgens is het meestal mogelijk om tegen een iets hogere premie zelf een lager of geen eigen risico te kiezen of tegen een iets lagere premie een hoger eigen risico te kiezen.

Het eigen risico geldt inderdaad per schade. Voor iedere schade wordt iedere keer bepaald hoe hoog het eigen risico is. Dit bedrag van het eigen risico dient bij iedere schade door jezelf betaald te worden.

Het eigen risico is alleen van toepassing op de beperkt casco of de volledig casco dekking. Voor de aanvullende dekkingen, zoals ongevallen inzittendenverzekering, schade inzittendenverzekering, no-claimbeschermer, pechservice en verhaalsrechtsbijstand geldt geen eigen risico.

Bij totaal verlies of bij diefstal van de bestelauto betaal je meestal geen eigen risico.

Nee, een WA-dekking heeft meestal geen eigen risico. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de verzekeraar een eigen risico afspreken.