Spring naar hoofd-inhoud

Bonus malus ladder voor het bepalen van de maluskorting

Bekijk alle informatie over de Bonus malus ladder en de premie van je bestelautoverzekering

Wat is de bonus malus ladder?

De bonusladder of de malusladder is een tabel waar de korting op de premie voor je bestelautoverzekering mee wordt bepaald. Via de bonusladder wordt namelijk de bonuskorting of malusladder vastgesteld. De bonusmaluskorting of no-claimkorting wordt weer bepaald door de opgebouwde schadevrije jaren. Iedere verzekeraar heeft echter zijn eigen bonusmalustabel. Het berekenen van de schadevrije jaren wordt sinds 2016 op uniforme wijze berekend.  BM-tabel of kortingstabel

 

Wat zijn schade vrije jaren

Hoe bouw je schadevrije jaren op? En wat heb je er precies aan? Elk nieuw verzekeringsjaar worden je schadevrije jaren aangepast. Is er geen schade geweest? Dan krijg je er een schadevrij jaar bij. Je krijgt van de verzekeraar een korting op de verzekeringpremie van je bestelautoverzekering die wordt bepaald . Deze korting is gebaseerd op de schade vrije jaren die de regelmatige bestuurder heeft opgebouwd. Dit aantal schadevrijejaren wordt vervolgens gebruikt om de bonus-/malus trede te bepalen. Hier hebben veel verzekeraars een eigen bonus-/malusladder of ook wel bonus-/malus tabel voor. Het bepalen van de schadevrije jaren gebeurd sinds 2016 op uniforme wijze.

 

Wat is een verzekerings bonus en een verzekeringsmalus?

Je krijgt van de verzekeraar een bonus als je schadevrije jaren hebt opgebouwd. De bonus is een korting op je premie. Als je een negatief aantal schade vrije jaren hebt, dan krijg je een malus. Dit is een toeslag op de premie. In de kortingstabel en de bonus-/malusladder kun je zien of je een bonus of malus op de premie van je bestelautoverzekering krijgt.

 

De bonusladder tabel

Bonus-/malustredepercentage korting

Zonder schade

naar trede

Met 1 schade

naar trede

Met 2 schades

naar trede

20

75%

20148
1975%20148
1875%19137
1775%18127
1675%17116
1575%16106
1475%1595
1367,5%1484
1265%1373
1162,5%1262
1060%1162
955%1051
850%941
745%831
640%721
530%611
420%511
310%411
20%311
1

25%

toeslag

211

Na 3 of meer schaden in één verzekeringsjaar wordt de bonus-/malustrede 1.

Wel of niet schade claimen met schadevrije jaren?

Als je een schade claimt op je bestelautoverzekering gaat in veel gevallen de korting op de premie omlaag. Dit komt omdat je aantal schadevrije jaren wordt verlaagd. Dit heeft vervolgens als gevolg dat je op een lagere no-claimtrede komt. Een lagere bonus-/malustrede geeft een lagere korting. Het duurt vaak meerdere jaren (4 of 5) voordat je weer op dezelfde korting zit. In geval van een kleine schade kan het financieel voordelig zijn om de schade zelf te betalen. Als je de schade zelf betaald gaat je korting niet omlaag. Als je bestelautoverzekering via BestelautoVerzekeringen.eu is afgesloten, dan maken wij automatisch een claimanalyse. Wij berekenen voor jou of het gunstig is om de schade te claimen of niet.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de bonus-/malusladder

Nee. Een aantal verzekeraars gebruikt geen bonus-/malustabel meer. Zij berekend de premie en korting op hun eigen manier. Een voorbeeld is Nationale-Nederlanden.

Nee, iedere verzekeraar gebruikt zijn eigen bonus malus tabel. Sinds 2016 is de kortingtabel voor schadevrije jaren wel voor iedere verzekeraar gelijk.

Nee, als de schade verhaald wordt val je niet terug. Als de schade verhaald wordt op een tegenpartij, dan hoeft jouw verzekeraar geen schade te betalen. Deze schade telt dan niet mee voor je schadevrije jaren.

Dat verschilt per verzekeraar. Veel verzekeraars hebben een maximale korting van 75%. Een enkele verzekeraar heeft een maximale korting van 80%. Dat is dus afhankelijk van de bonusmalustabel van je verzekeraar. Sommige verzekeraars gebruiken geen tabel meer en kun je vaak niet zien wat de korting is.

Dat is een moeilijke berekening. Dit heet een claimanalyse. Dit is een vergelijking tussen de extra te betalen premie door de schade in vergelijking met het schadebedrag. Is het schadebedrag hoger dan de extra premie die je de komende jaren moet gaan betalen is claimen financieel gunstig.

Dat hoeft niet. Je moet dus eerst een claimanalyse maken. Soms gaat de premie helaal niet omhoog als je een schade claimt. Bijvoorbeeld als je in de hoogste trede zit. Verder moet je de schade ook wel in één keer aan de verzekeraar kunnen terug betalen. Dit is een bedrag ineens dat niet door iedereen in één keer betaald kan worden. In deze gevallen kun je de schade beter claimen.

Ja, de hoogte van het bedrag is niet van belang. Als je Één Euro claimt is dit van invloed op je BM-trede. In dit extreme voorbeeld kun je de schade beter zelf betalen. Ook kan het zijn dat de schade lager is dan je eigen risico. Als de verzekeraar niets hoeft te betalen val je ook niet terug op de bonus-/malus ladder.

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor bestelautoverzekeringen. Wij houden automatisch rekening met de bonus-/malusladder van verzekeraars. Bereken daarom online de premie voor je bestelautoverzekering en sluit direct online af.

Premie bestelautoverzekering berekenen >>