Spring naar hoofd-inhoud

Bestelautoverzekering exclusief BTW afsluiten

Bestelauto's zijn een onmisbaar onderdeel van veel bedrijven in Nederland. Of je nu een kleine ondernemer bent of de eigenaar van een groter bedrijf, het is daarom ook van vitaal belang om de juiste verzekering te hebben voor je bestelauto's. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden om je bestelautoverzekering exclusief BTW te regelen. Hierdoor kun je besparen op je premie.

Wat is een Bestelautoverzekering exclusief BTW?

Een bestelautoverzekering exclusief BTW is een specifiek type autoverzekering dat bedoeld is voor bestelauto's die uitsluitend of hoofdzakelijk zakelijk worden gebruikt. Het belangrijkste kenmerk van deze verzekering is dat de BTW niet is meeverzekerd in de verzekering en u hier dus ook geen premie voor betaald. Deze benadering biedt bedrijven de mogelijkheid om de BTW op hun verzekeringskosten af te trekken, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen.

Hoe werkt een bestelautoverzekering zonder BTW

Als je bedrijf BTW-plichtig is dan kun je de BTW op de aanschaf van een bedrijfsauto verrekenen. Als je een Casco-dekking afsluit, dan wordt de premie berekend over de nieuwwaarde van de bestelauto. Als je de BTW kunt verrekenen hoef je de BTW dus niet te verzekeren. Je kunt de waarde vand e bestelauto exclusief BTW verzekeren. De waarde van de bestelauto is daardoor lager. De premie die je betaald wordt daardoor ook lager. In geval van schade ontvang je ook een uitkering exclusief BTW, omdat je de te betalen BTW kunt verrekenen.

Hoe kan ik een bestelautoverzekering zonder BTW aanvragen?

Stap-voor-stap een bestelwagenverzekering zonder BTW afsluiten

  1. Ga naar de vergelijking voor bestelautoverzekeringen
  2. Vul het kenteken en de overige gegevens in en klik op "verder"
  3. Vul de gegevens van de bestuurd in en klik op "verder
  4. Klik op "Selecteer" onder WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco
  5. In het volgende scherm kunt u aangeven "BTW verrekenen" en klik op "Ja"
  6. Ga verder met de aanvraag van de bestelautoverzekering

Voorbeeld uitkering van schade aan je bestelauto exclusief BTW

Stel je hebt je bestelauto allrisk en excluief BTW verzekerd. Wat gebeurd er bij een schade. Stel je rijdt met je bestelauto tegen een muurtje en de schade aan je bestelauto is € 1.210,- inclusief BTW. De verzekeraar betaald dan € 1.000,- exclusief BTW aan de schadehersteller. Je ontvangt van de schadehersteller een factuur van € 210,- voor de betaling van de BTW. Deze € 210,- kun je vervolgens als te verrekenen BTW via de aangifte omzetbelasting bij de belastingdienst terug vragen. Per saldo betaal je dus niets zelf. Uiteraard kan er nog wel een eigen risico van toepassing zijn.

Veel gestelde vragen (FAQ) bestelautoverzekering zonder BTW

Als je een WA-verzekering afsluit, dan maakt het niet uit of je de BTW wel of niet kunt verrekenen. Het voordeel van een autoverzekering zonder BTW is de lagere verzekerde waarde van de bestelauto voor de Casco-dekking.

Als je bedrijfsauto een zogenaamd grijs kenteken is dan is deze vrijgesteld van BPM. Dat betekend dat je het verzekerde bedrag voor de bestelautoverzekering ook exclusief BPM kunt verzekeren.

In de meeste situaties is het voor een ondernemer mogelijk om de BTW op zakelijke uitgaven te verrekenen, zelfs als het gaat om een bestelauto. Daarom is het verstandig om je bestelauto te verzekeren zonder de BTW. Als je ervoor kiest om je bestelauto exclusief BTW te verzekeren, heeft dit als bijkomend voordeel dat het verzekerde bedrag lager uitvalt, wat resulteert in een voordeligere premie. De schade wordt dan ook exclusief BTW uitgekeerd.

In dat geval wordt de schade exclusief BTW uitbetaald. Het BTW-bedrag moet je zelf nog aan de schadehersteller betalen. Hierdoor wordt niet de gehele schade uitbetaald. Je zal dus een deel van de schade zelf moeten betalen. 

Je kunt via BestelautoVerzekeringen.eu de bestelautoverzekeringen zonder BTW vergelijken en de goedkoopste direct aanvragen.

Als je kunt aantonen dat je geen BTW kunt verrekenen dan wordt de schade inclusief BTW uitgekeerd. Je moet hier meestal een verklaring van je boekhouder voor aanleveren. Als je dit niet kunt aantonen zal de schade toch exclusief BTW uitbetaald gaan worden. Dat betekend dus ook dat je onnodig veel premie hebt betaald.

Jazeker, in de aanvraag voor de bestelautoverzekering kun je aangeven dat je de BTW kunt verrekenen en dat je de auto exclusief BTW wilt verzekeren.