Spring naar hoofd-inhoud

Schade claimen of niet? Maak een claimanalyse!

Is de schade groter dan de extra te betalen premie?

Schade claimen of niet? Maak een claimanalyse om te berekenen of het claimen van een schade gunstig is of dat je deze beter voor eigen rekening kunt nemen. Een geclaimde schade is namelijk van invloed op je schadevrije jaren, je korting en dus de premie.

 

Hogere korting voor ieder jaar zonder schade op je bestelautoverzekering

Ieder jaar dat je geen schade op je bestelautoverzekering hebt krijg je een extra schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Als de verzekeraar een schade aan jou of aan de tegenpartij heeft moeten uitkeren dan krijg je 4 of 5 schadevrije jaren minder. Als de verzekeraar de schade heeft kunnen verhalen en de verzekeraar zelf per saldo niets  heeft hoeven uitkeren heeft dit geen gevolgen voor je premiekorting.

 

Een toeslag op de premie is ook mogelijk

Als je nog niet zoveel schadevrije jaren op je bestelautoverzekering hebt opgebouwd en je hebt een schade kan het ook zijn dat je een negatief aantal schadevrije jaren krijgt. In dit geval berekent de verzekeraar van je bestelautoverzekering een toeslag op de premie van maximaal 25%.

 

Hoeveel extra premie gaat u betalen?

Als je premie op de bestelautoverzekering omhoog gaat, omdat jouw korting lager is geworden of je een toeslag hebt gekregen duurt het meerdere jaren voordat je weer op de zelfde korting komt. Je tussenpersoon, wij of de verzekeraar kan aangeven hoeveel meer premie je de komende jaren gaat betalen door het claimen van de schade.

 

Schade zelf betalen?

Als de extra premie hoger is dan het bedrag van de schade is het financieel gunstiger om de schade zelf te betalen. Je kunt dan tot uiterlijk één jaar na de schade het schadebedrag aan de verzekeraar terug betalen. Jouw korting en de premie worden dan hersteld, omdat de verzekeraar per saldo niets heeft hoeven betalen.

 

Voorbeeld claimen

Stel, je hebt je bestelauto volledig casco verzekerd. Je hebt vier schadevrije jaren en de premie is 575 Euro per jaar op trede veertien. Per ongeluk rijdt je met inparkeren tegen een paaltje aan; schade 750 Euro. De schade valt niet te verhalen op een tegenpartij, maar je besluit de schade toch te claimen op de verzekering. Wat voor invloed heeft dat op je premie?

In onderstaande rekentabel kun je zien dat je het volgende verzekeringsjaar een premie van 900 Euro gaat betalen. Als je niet had geclaimd, was dat 540 Euro. Dat is 360 Euro meer. Het volgende verzekeringsjaar ga je weer een kortingstrede omhoog. Daardoor daalt de premie weliswaar, maar betaal je toch meer premie dan wanneer je de schade niet had geclaimd.

 Niet claimenWel claimenExtra premie
Door claim
JaarTredePremieTredePremie
115€ 540,-9€ 900,-+ € 360,-
216€ 498,-10€ 811,-+ € 313,-
317€ 476,-11€ 757,-+ € 281,-
Totaal extra premie :+ € 954,-

Zo kun je dus zien dat je in drie jaar tijd 954 Euro meer premie gaat betalen terwijl de schade slechts 750 Euro was. Je betaalt dus 204 Euro meer dan de werkelijke schade. Op de langere termijn loopt dit alleen maar verder op. Soms is het voor de lange termijn dus interessanter om een schade zelf te betalen. Laat daarom door ons, door je tussenpersoon en/of door je verzekeraar een berekening maken van de gevolgen voor je premie.

Bestelautoverzekeringen.eu maakt altijd een claimanalyse voor je

Als je klant bent van BestelautoVerzekeringen.eu en je hebt een schade, dan maken wij altijd een claimanalyse. Dan weet je precies wat de gevolgen van een geclaimde schade voor je premie zijn. Ook kun je dan een inschatting maken of het financieel gunstiger is om de schade voor eigen rekening te nemen of niet.