Spring naar hoofd-inhoud

Schade laten uitkeren en claimen of schade voor eigen rekening nemen

BestelautoVerzekeringen.eu maakt na iedere schuldschade altijd een claimanalyse voor je.

Schade op je bestelautoverzekering claimen of niet? Je kunt een schade op je bestelautoverzekering laten uitkeren door de verzekeraar, maar soms is het verstandiger om een schade niet te claimen, maar deze zelf te betalen. BestelautoVerzekeringen.eu maakt voor jou altijd een vergelijking of het gunstiger is om de (schuld)schade bij de verzekeraar te claimen of de schade voor eigen rekening te nemen.

Een bestelautoverzekering heb je toch niet voor niets?

Dat klopt! Een schade aan je bestelauto veroorzaak je uiteraard niet expres. Een bestelautoverzekering heb je niet voor niets, dus vaak is een schade gedekt op je bestelautoverzekering. Maar soms is het slimmer de kosten van de schade toch zelf te betalen. Een schade aan je bestelauto is vaak verzekerd op je bestelautoverzekering. Dan keert de verzekeraar de schade uit. Maar dit heeft vaak wel gevolgen voor je premie. Als je een autoschade door de verzekeraar laat uitkeren, dan wordt je premie verhoogd. Soms is de extra premie hoger dan de schade. Dan kan het verstandig zijn om de schade toch zelf te betalen.

Vergelijking tussen de schade en extra premie

Als je een jaar geen schade hebt, dan krijg je van de verzekeraar een extra schadevrij jaar. Een extra schadevrij jaar betekend vervolgens een hogere kortingstrede en dus een korting op je premie. Wnneer je een schade aan je bestelauto door de verzekeraar laat uitkeren, dan worden daardoor je schadevrije jaren minder, je kortingstrede lager en de korting op je premie lager. Je gaat dus meer premie betalen. Je kunt berekenen hoeveel de extra premie wordt en je weet wat het schadebedrag is. In het geval dat de extra premie meer is dan het schadebedrag kun je overwegen om de schade zelf te betalen.

  Voorbeeld: schade claimen op de bestelautoverzekering

  Bart Bestel rijdt met zijn bestelbus achteruit uit een parkeervak. De achterklep van zijn bestelauot staat nog open en raakt een lantarenpaal. De achterklep is ontzet. Het schadeherstelbedrijf schat de kosten op 1000 tot 1.250 Euro. Bart Bestel heeft 17 schadevrije jaren, wat hem op de bonus/ malusschaal een plek op ‘schaal 15 of hoger’ heeft opgeleverd. Hij ontvangt 80 procent korting op zijn verzekeringspremie, en betaalt daarom niet 179 maar 55 Euro per maand. Als hij zijn schade laat uitbetalen, komt hij op schaal 12, waardoor hij nog steeds 80 procent korting krijgt. Een volgende schade zal zijn korting verlagen tot 60 procent (schaal 8) en dan zal hij dus 110 Euro per maand gaan betalen. Gezien de hoge reparatiekosten, besluit Bart Bestel deze bij de verzekeraar te claimen.

  Belangrijke overwegingen om een schade te claimen of voor eigen rekening te nemen

  In je keuze om de schade zelf te betalen of om de schade door de verzekeraar uit te laten keren zijn verschillende gegeven van belang. Het is dus belangrijk of je schade hoger is dan de extra premie. Maar denk ook aan het volgende:

  • Kun je de schade wel in één keer zelf betalen of is het bedrag te hoog?
  • Wannneer je veel schadevrije jaren hebt, dan kan het zijn dat het claimen van een schade nog geen gevolgen voor je premie heeft
  • Als je in één jaar nog een (grote) schade hebt, dus twee schades in één jaar, gaat de premie extra hard omhoog
  • Indien je overweegt om de dekking van je bestelautoverzekering aanpast van allrisk-verzekering naar een beperkt casco verzekering, dan wordt je premie lager en de extra premie dus ook lager.
  • Als je al meerdere schades hebt gehad, dan kan de verzekeraar je bestelautoverzekering opzeggen. Om dit te voorkomen kan het verstandig zijn om de schade voor eigen rekening te nemen.

   

  Voorbeeld: Schade zelf betalen

  Kees Klussenier is ingedeeld in schaal 8. Hij krijgt 60 procent korting op de premie van zijn bestelautoverzekering en betaalt maandelijks geen 125 maar 77 Euro. Na het inkopen van materialen botst hij met zijn winkelwagentje tegen het rechterachterlicht van zijn bestelauto. Dat veroorzaakt een flinke barst. De schade is 300 Euro. Als Kees Klussenier de kosten op zijn verzekering verhaalt, zakt hij op de bonus/ malusschaal naar trede 4, wat betekent dat zijn maandelijkse premie stijgt van 77 Euro (60 procent korting) naar 125 Euro (35 procent korting). Als hij de reparatie zelf betaalt, heeft hij dat bedrag in ruim 6 maanden terug verdiend. Kees Klussenier besluit de kosten voor eigen rekening te nemen.

  Veel gestelde vragen (FAQ) schade claimen of voor eigen rekening nemen en zelf betalen

  Ja, bij BestelautoVerzekeringen.eu wel. Dit is echter niet bij alle verzekeraars zo. Bij ons is het mogelijk om een schade tot 1 jaar na de schadedatum alsnog voor eigen rekening te nemen. Je moet het schadebedrag dan aan de verzekeraar overboeken. Daarna worden je korting en premie gecorrigeerd.

  Nee, dat hoeft niet per se, maar dit kan wel handig zijn. Als de schade via de verzekeraar hersteld wordt, dan eist de verzekeraar soms dat de schade hersteld wordt door een geselecteerde hersteller. Dit hoeft niet de goedkoopste schadehersteller te zijn. Ook kan het zijn dat je tweedehands onderdelen kunt gebruiken voor het repareren van je schade, waardoor je schade lager wordt. Het is in ieder geval handig om meerdere offertes bij schadeherstellers op te vragen.

  Nee. Als je zeker weet dat je de schade zelf gaat betalen hoef je niet naar een geselecteerde hersteller. Je mag dan zelf bepalen door wie de schade aan je bestelauto gerepareerd wordt. Ook kun je zelf bepalen of je de schade wel of niet laat repareren.

  Jazeker, ook een aansprakelijkheidsschade op je bestelautoverzekering kun je voor eigen rekening nemen. Een schade waar je aansprakelijk voor bent moet echter wel altijd wel door de verzekeraar behandeld worden. Vervolgens kun je de schade aan de verzekeraar terug betalen.

  Niets. Als iemand anders aansprakelijk is voor de schade aan je bestelauto en de schade kan op de ander verhaald worden, dan heeft dit geen gevolgen voor je premie. Jij en je verzekeraar krijgen de schade van de tegenpartij vergoedt, dus heeft dit geen gevolgen voor je korting en je premie.