Spring naar hoofd-inhoud

Assurantiebelasting

21% assurantiebelasting voor bestelautoverzekeringen

Over de premie van je bestelautoverzekering betaal je assurantiebelasting. Deze bedraagt op dit moment 21% over de premie. De assurantiebelasting is niet op alle verzekeringen van toepassing. De hoogte van de assurantiebelasting veranderd regelmatig.


Belasting op verzekeringen

Assurantiebelasting is de Nederlandse benaming van een belasting die wordt geheven op verzekeringen, dus ook op bestelautoverzekeringen. De ongevallen inzittendenverzekering, die je bij een bestelautoverzekering kunt afsluiten, is vrijgesteld van assurantie belasting. Deze belasting op verzekeringen wordt ook geheven over adviezen over het afsluiten van en service voor niet-vrijgestelde verzekeringen door een adviseur.

 

Vrijstellingen

Een aantal verzekeringen is vrijgesteld van assurantie-belasting:

  • Levensverzekeringen
  • Ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
  • Ziekte- en ziektekostenverzekeringen
  • Werkloosheidsverzekeringen
  • Verzekeringen van zeeschepen (behalve pleziervaartuigen) en luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer (dus bijvoorbeeld geen privÊvliegtuig)
  • Transportverzekeringen
  • Herverzekeringen
  • Exportkredietverzekeringentransportverzekeringen
  • Reisverzekeringen soms, hangt af van de vorm en de dekking van de verzekering

 

Verhoging van de assurantiebelasting

Per 1 januari 2013 is de assurantiebelasting verhoogd van 9,7% naar 21%. Deze was tot en met 2012 nog 9,7%.De premies die je na 1 januari 2013 voor een groot aantal verzekeringen, inclusief bestelautoverzekeringen, betaald worden hierdoor met ongeveer 10% verhoogd.


Historie van het tarief

Vanaf datumTarief
01-03-19847,0%
01-03-20087,5%
01-03-20119,7%
01-01-201321,0%

Veel gestelde vragen (FAQ) over assurantiebelasting

Ja, deze wordt ook berekend over de eventuele poliskosten. Daarnaast wordt deze ook berekend over administratiekosten of eventuele andere kosten die de verzekeraar in rekening brengt.

Nee, dit is niet het zelfde, maar het lijkt er wel op. De assurantiebelasting is een soort verzekerings-BTW. Sinds 2013 is het tarief van de assurantie belasting gelijk aan het tarief van de BTW.

Nee, helaas niet. Kijk altijd goed of een premie inclusief of exclusief assurantiebelasting is. Dit kan zomaar 21% schelen. De premies in onze vergelijking op onze website zijn wel inclusief belasting.