Spring naar hoofd-inhoud

Groene kaart

Voor de auto- of bestelautoverzekering

De groene kaart is het internationaal verzekeringsbewijs van je (bestel)autoverzekering. Met de groene kaart toon je aan dat je verzekerd bent. Sinds 1972 is het meestal niet verplicht meer om een groene kaart te hebben. Het is echter wel verstandig om de groene kaart bij de bestelauto te hebben. Herstelbedrijven vragen meestal wel om de groene kaart. Voor de aanhangwagen of caravan is de groene kaart soms verplicht.

Waarom de Groene kaart?

Op de groene kaart staat het polisnummer, de verzekerde landen en de gegevens van hulpdiensten en herstelbedrijven voor de auto- of bestelautoverzekering op vermeld. Voor het laten repareren van een schade, een ruitschade of het laten vervangen van een ruit vraagt het schadeherstelbedrijf meestal om de groene kaart. Hier staan alle benodigde verzekeringsgegevens op.

 

Groene kaart voor de bestelauto verplicht

In Nederland en de meeste Europese landen is het voldoende om een kopie van de groene kaart te hebben. Bijvoorbeeld een eigen print of de digitale groene kaart in je PolisMap. In een aantal landen is het verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben en te kunnen laten zien. Heb je geen originele groene kaart op papier? Vraag deze dan aan via je verzekeraar of als je bij ons verzekerd bent via de digitale PolisMap. Deze landen zijn onder andere :

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Bulgarije (niet verplicht, wel advies)
 • Iran
 • F.Y.R.O.M. (Macedonië)
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Servië
 • Rusland
 • Tunesië
 • Turkije
 • Wit-Rusland

 

Groene kaart voor aanhangwagen verplicht

De wettelijke aansprakelijkheid voor aanhangwagen is meeverzekerd op de (bestel)autoverzekering zolang de aanhangwagen aan de bestelauto gekoppeld is. Aanhangwagens onder de 750 kg staan op de groene kaart van de auto of bestelbus vermeld. Op de groene kaart van de autoverzekering dient dan de code "AF" te staan. Voor een aanhanger die zwaarder is dan 750 kg is het in een aantal landen verplicht om naast de groene kaart voor de bestelautoverzekering ook een aparte groene kaart voor de aanhangwagen te hebben. Deze landen zijn Spanje, Duitsland en Polen.

 

Tweede groene kaart aanvragen

De groene kaart voor je aanhanger kun je meestal aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij van je bestelautoverzekering door een kopie van het kentekenbewijs van je aanhangwagen op te sturen. Wijzigingen in de toekomst moet je, net als bij je bestelauto, aan de verzekeringsmaatschappij doorgeven.

 

Nieuwe groene kaart aanvragen

Als u de groene kaart voor uw bestelautoverzekering kwijt bent kunt u via PolisMap van BestelautoVerzekeringen.eu een nieuwe groene kaart aanvragen.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de groene kaart

Of internationaal verzekeringsbewijs voor je autoverzekering of bestelautoverzekering

De groene kaart is het internationaal verzekeringsbewijs van je (bestel)autoverzekering. Met de groene kaart toon je aan dat je verzekerd bent.

In Nederland heb je geen groene kaart nodig, maar het is wel handig, omdat hier al je verzekeringsgegevens op staan. Bij het invullen van een aanrijdingsformulier heb je al je gegevens direct bij de hand. Bovendien vragen schadeherstellers graag om de groene kaart, omdat ze de schade dan vaak rechtstreeks met de verzekeraar kunnen afhandelen. In het buitenland is het handig omdat er naar gevraagd kan worden door de douane, de politie of in geval van schade.

Je groene kaart van de (bestel)autoverzekering is geldig tot de einddatum die op je groene kaart staat vermeld. Deze einddatum is 1 maand na de verlengingsdatum of einddatum van je verzekeringsbewijs.

Bij het afsluiten van een autoverzekering of bestelautoverzekering ontvang je een groene kaart als internationaal verzekeringsbewijs dat je bestelauto verzekerd is. Ieder jaar dat je auto- of bestelautoverzekering verlengd wordt ontvang je een nieuwe groene kaart die ook weer een jaar geldig is.

Nee, de extra groene kaart voor je aanhangwagen of caravan moet je apart opvragen bij de verzekeraar van je (bestel)autoverzekering. Als je verzekerd bent via AutoVerzekeringen.nl, BestelautoVerzekeringen.eu of VerzekeringsPlaza.nl kun je deze heel eenvoudig aanvragen via ons speciale formulier.

Als je bij ons verzekerd bent, dan ontvang je de groene kaart per e-mail. De groene kaart zijn de laatste 2 pagina's van de polis die als bijlage bij de e-mail zijn bijgevoegd. De groene kaart kun je ook vinden in de digitale PolisMap of via de PolisMap App. Via de PolisMap kun je eventueel ook een nieuwe groene kaart aanvragen.

Op je groene kaart staat een uniek nummer. Dit nummer op de groene kaart heb je bijvoorbeeld nodig als je een schadeformulier moet invullen. Het nummer van de groene kaart staat bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van je auto- of bestelautoverzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je woont.

In de tabel met landcodes onder '8. dekkingsgebied' op de groene kaart kun je zien in welke landen je dekking hebt voor je verzekering. Op de groene kaart staat het telefoonnummer van de VbV-Helpdesk die direct moet bellen als je auto of bestelwagen gestolen is. Op de groene kaart staat het telefoonnummer van de hulpdienst bij een ongeval en het telefoonnummer van de hulpdienst bij pech als deze is meeverzekerd op je verzekering. Ook staat er op de groene kaart bij welk herstelbedrijf je het beste een ruitschade of een blikschade kunt laten repareren. De herstelbedrijven kun je ook heel simpel vinden via www.mijnschadehersteller.nl.

In de meeste Europese landen hoef je de groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Daarom sturen wij je de groene kaart per e-mail. Dit is sneller en milieuvriendelijker dan per post en je kunt hem opslaan op bijvoorbeeld uw telefoon. Printen kan natuurlijk ook. Dat hoeft niet per se in het groen, een zwart-wit variant is ook geldig. De groene kaart is ook te vinden in je digitale PolisMap en in de PolisMap App.

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor bestelautoverzekeringen. Bereken online de premie voor je bestelautoverzekering en sluit direct online af. Indien gewenst krijg je de groene kaart per post.

Premie bestelautoverzekering berekenen >>