Spring naar hoofd-inhoud

Verkeerde brandstof getankt. Is dat verzekerd?

Niet op de casco dekking, maar wel via de pechservice

Het kan ons allemaal een keer overkomen! Je tankt per ongeluk benzine in plaats van diesel of net andersom. Op de verkeerde brandstof gaat de bestelauto niet rijden. Je moet dus kosten maken om de tank leeg te laten pompen. Waar loop je tegenaan en is deze schade verzekerd op de bestelautoverzekering?

Vooral bij mensen die met meerdere auto’s op verschillende brandstoffen rijden kan het gebeuren. Je rijdt bijvoorbeeld veel kilometers in je bestelauto voor het werk. Deze rijdt meestal op diesel.

Daarnaast heb je een privé auto die vaak op benzine rijdt. Bij het tanken van een van deze auto’s kan het een keer gebeuren dat je net even in gedachten bent. Uit gewoonte tank je vervolgens de verkeerde brandstof.

De kosten voor het leegpompen van de tank zijn hoog, namelijk wel €150. Ook de brandstof uit de tank is niets meer waard. En als de bestelauto na het tanken is gestart? Dan kunnen de kosten nog veel hoger oplopen.

Keert de verzekeraar uit bij verkeerde brandstof tanken?

Vaak biedt je bestelautoverzekering geen dekking voor hulp bij het tanken van verkeerde brandstof. Ook eventuele schade aan je motor is vaak niet gedekt. Controleer eens de polisvoorwaarden van je bestelautoverzekering om te weten of je voor schade aan de motor verzekerd bent of niet.

 

Wat moet je doen na het tanken van een verkeerde brandstof?

Hopelijk kom je er snel achter. Als je er achter komt voordat je de sleutel weer in het contactslot hebt gedaan, dan kun je de kosten laag houden. Bel wel gelijk je pechhulp of je garagebedrijf. Zodra je de motor start kan de schade aan de bestelauto oplopen. Uiteindelijk kan zelfs de motor kapot gaan. Dan is de schade wel wat groter dan een paar honderd euro. Stop de auto in ieder geval zo snel mogelijk nadat je de fout ontdekt. Een klein beetje benzine in een dieselauto kan al dure gevolgen hebben. Diesel heeft namelijk een smerende werking, en benzine niet. Daar is de dieselmotor niet op ingesteld. Bij het tanken van diesel in een benzineauto kan onverbrande diesel in de motor terecht komen. Een verkeerde brandstof tanken kan dus grote gevolgen hebben.

 

De volledig casco bestelautoverzekering dekt dit soms

36% van de autoverzekeraars dekt de schade aan je motor door het tanken van verkeerde brandstof wel. Dit verschilt dus per verzekeraar. Dit ligt namelijk aan de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Er is dus een grote kans dat dit dus voor eigen rekening komt. Ook als de verzekeraar het wel zou uitkeren, is het de vraag of het declareren van de schade wel verstandig is. Dit zou namelijk ten laste kunnen gaan van de opgebouwde schadevrije jaren.

 

Een pechhulpverzekering helpt ook niet altijd

Met een pechhulpverzekering krijg je de schade waarschijnlijk wel deels uitgekeerd. 60% van de pechhulpverzekeringen biedt hulp na het tanken van de verkeerde brandstof. Ook hier zul je helaas weer de polisvoorwaarden even moeten controleren. Als je verkeerde brandstof hebt getankt, dan moet je in dat geval met de pechservice bellen om de situatie uit te leggen.

 

Hoe kan ik verkeerd tanken voorkomen?

Heb je verschillende (bestel)auto’s met verschillende brandstoffen? Leer jezelf aan dat je voor het plaatsen van het tankpistool in de tank even de laatste controle uitvoert. Een verkeerde brandstof tanken kan je op deze manier vrijwel uitsluiten.

 

Bron: 112schade.nl en MoneyView

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor bestelautoverzekeringen. Bereken de bestelautoverzekering en vraag direct de pechservice aan. Dan ben je gedenkt voor het tanken van de verkeerde brandstof.

Premie bestelautoverzekering berekenen >>