Dekking kiezen voor je bestelautoverzekering? Leeftijd auto weegt mee, maar is niet bepalend

Informatie over het maken van de juiste keuze voor de dekking

Zodra je een nieuwe bestelauto op je naam zet, ben je verplicht een bestelautoverzekering af te sluiten. Maar het afsluiten van een bestelautoverzekering vraagt wel om de nodige voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casco dekking? Of heb jij een tweedehands bestelauto op de kop getikt en denk je aan een WA-verzekering voldoende te hebben? En wanneer ga je de dekking van je verzekering bijstellen? Onafhankelijk productvergelijker Moneyview geeft een belangrijke tip: laat niet alleen de leeftijd van je bestelauto meewegen bij het bepalen van de dekking.

 

Bij het afsluiten van een verzekering kun je kiezen voor volledig casco (VC, ook wel allriskverzekering genoemd), beperkt casco (BC) en wettelijke aansprakelijkheid (WA). Voor welke verzekering je kiest is van verschillende factoren afhankelijk. De leeftijd van de bestel auto speelt hierin voor veel autobezitters een belangrijke rol. Bij gloednieuwe bestel auto’s wordt vaak gekozen voor volledig casco terwijl bestel auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud eerder beperkt casco verzekerd worden. Mensen die in het bezit zijn van een auto ouder dan tien jaar verzekeren zich in veel gevallen alleen voor schade die zij aan anderen aanbrengen door middel van een WA-verzekering. Maar wil je de dekking van je bestel autoverzekering verlagen? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je bestel auto, maar houd ook rekening met andere aspecten, zoals: Wat dekt de verzekering en welke risico’s loop ik?

 

Welk voordeel levert het op?

Het verlagen van je dekking van VC naar BC levert een gemiddelde premiebesparing van 46% op. Lekker natuurlijk, maar naarmate je bestelauto ouder wordt is de kans groot dat je verzekeraar de premie sowieso verlaagt. Stap je over op beperkt casco? Dan verlies je ook het recht op een vergoeding van schade aan je eigen bestel auto bij een ongeval, als je van de weg raakt, bij parkeerschade en bij vandalisme. En dit zijn juist de vier meest voorkomende schades. Stap je van beperkt casco over op een WA-verzekering? Dan bespaar je gemiddeld 20% maar hierbij geldt wel dat alle schade aan je eigen bestel auto buiten je dekking valt.

 

Waar doe je als autobezitter goed aan?

Wat voor jou verstandig is, is een persoonlijke afweging. Houd onder andere rekening met de volgende zaken: hoe afhankelijk ben je van je bestelauto? Heb je voldoende financiële middelen om je bestelauto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de bestelauto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk? Onthoud in ieder geval dat een goedkope dekking niet voor iedereen de voordeligste optie is. Lees je daarom goed in voordat je een bestelautoverzekering afsluit of voordat je besluit je huidige dekking aan te passen.