Spring naar hoofd-inhoud

Afschaffing BPM-vrijstelling voor Bestelauto's in 2025

Vanaf 2025 gaan ondernemers BPM betalen bij de aanschaf van een bedrijfswagen. Deze wijziging, aangekondigd op Prinsjesdag 2022 en goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor ondernemers die afhankelijk zijn van bestelauto's voor hun bedrijf. Graag leggen wij uit wat BPM is, welke regels momenteel gelden, wat er precies verandert in 2025, en welke gevolgen dit heeft voor bestelautoverzekeringen.

Wat is BPM?

BPM staat voor Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Het is een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt bij de aankoop van een nieuwe auto. Het bedrag aan BPM dat je moet betalen, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Ook als je een auto uit het buitenland importeerd moet je BPM betalen, zelfs op tweedehands auto's.

Huidige Regels voor BPM en Bestelauto's

Sinds 2007 hoeven ondernemers geen BPM te betalen bij de aanschaf van een bestelauto, mits deze voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Bij een bestelauto die privé gebruik wordt is wel BPM verschuldigd. Voor elektrische voertuigen geldt momenteel een uitzondering: zowel personenauto's als bestelwagens zijn vrijgesteld van BPM. Dit heeft de overheid gedaan om elektrisch rijden te stimuleren.

BPM-vrijstelling voor bestelauto's vervalt in 2025

De BPM-vrijstelling voor bestelauto's zal vanaf 1 januari 2025 verdwijnen. Dit betekent dat ondernemers dezelfde BPM zullen moeten betalen als particulieren bij de aanschaf van een auto. Het bedrag dat aan BPM betaald moet worden wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, met een tarief van € 66,91 per gram CO2. Voor een bestelauto met een uitstoot van 150 gram per kilometer komt dit neer op ongeveer € 10.000 aan BPM.

Waarom wordt de vrijstelling afgeschaft?

De overheid wil met deze maatregel de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto's stimuleren. Door de BPM te koppelen aan de CO2-uitstoot, hoopt men dat ondernemers eerder zullen kiezen voor elektrische of zuinige bedrijfswagens. De uitzondering voor volledig elektrische bestelauto's blijft daarom vooralsnog bestaan.

Overgangsregeling voor BPM

In 2024 wordt de BPM-vrijstelling voor bestelauto's al in stappen afgebouwd:

  • 1 januari 2024: vrijstelling wordt met 25% verminderd
  • 1 januari 2025: vrijstelling wordt met 50% verminderd
  • 1 januari 2026: vrijstelling vervalt volledig

Deze afbouw zorgt ervoor dat ondernemers geleidelijk aan de nieuwe situatie kunnen wennen en hun wagenpark kunnen aanpassen.

Voordelen van Elektrische Bestelauto's

Naast de BPM-vrijstelling zijn wel ook andere voordelen verbonden aan het rijden in een elektrische bestelauto. Zo hoef je tot eind 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor elektrische voertuigen. Bovendien worden de milieuzones in steden steeds strenger, wat betekent dat dieselbestelauto's op termijn geweerd zullen worden. Elektrische voertuigen hebben hier geen last van en kunnen probleemloos in milieuzones blijven rijden.

Gevolgen voor de aanschaf van bestelauto's

Ondernemers die een nieuwe bestelwagen willen aanschaffen, moeten rekening houden met de hogere aanschafkosten door de afschaffing van de BPM-vrijstelling. Dit kan tienduizenden euro's extra zijn. Zo zal een populaire bedrijfswagen zoals de Opel Vivaro L2 1.5 BlueHDi met een uitstoot van 172 gram CO2 per kilometer, vanaf 2025 ruim € 11.500 duurder worden door de BPM.

Verhoging premies voor bestelautoverzekeringen

De hogere aanschafprijs van bestelauto's door de afschaffing van de BPM-vrijstelling zal ook invloed hebben op de casco-premnies van bestelautoverzekeringen. Verzekeraars baseren hun premies deels op de cataloguswaarde van de voertuigen. Aangezien de aanschafprijs van bestelauto's stijgt, zullen ook de verzekeringspremies omhoog gaan. Dit betekent dat ondernemers niet alleen rekening moeten houden met hogere aanschafkosten, maar ook met stijgende premies voor het verzekeren van hun bestelwagens.

Veelgestelde vragen (FAQ) over de Afschaffing van de BPM-vrijstelling

Het BPM-tarief wordt vanaf 2025 gebaseerd op de CO2-uitstoot van de bestelauto, met een vast tarief van € 66,91 per gram/km CO2-uitstoot. Dit bedrag wordt overigens jaarlijks geïndexeerd.

Er geldt een aflopend maandelijks afschrijvingspercentage, waarbij de BPM na 17 jaar en 10 maanden volledig is afgeschreven.

Voor bestelauto's met een datum eerste toelating (DET) van uiterlijk 31 december 2024 blijft de ondernemersvrijstelling gelden, inclusief de 100% afschrijving na vijf jaar.

Ja, als je de bestelauto in 2024 aanschaft, profiteer je nog van de BPM-vrijstelling. De afbouw van de vrijstelling begint pas op 1 januari 2024 en loopt in stappen tot en met 2026.

Voor de WA-premie waarschijnlijk niet. Voor de casco-premie waarschijnlijk wel. De premie voor de casco-dekking is mede gebaseerd op de aanschafprijs of cataloguswaarde van de bestelauto. Omdat de aankoopprijs hoger wordt zal de premie waarschijnlijk ook iets hoger gaan worden.