Regels voor winterbanden in Duitsland aangescherpt

Vanaf 1 januari 2018

Regels voor winterbanden in Duitsland per 01-01-2018 aangescherpt. Op de band moet een sneeuwvlok symbool staan, anders riskeer je een boete van minimaal 60 Euro. Even opletten als je dus met je camper, auto of bestelauto naar Duitsland gaat.

Winterbanden waren in Duitsland al verplicht

Het was in Duitsland al verplicht om banden met winterse eigenschappen te hebben. Dit mogen winterbanden of all seasonsbanden zijn. Deze verplichting geld overigens alleen in geval van winterse omstandigheden.

Mud + Snow (M+S) banden

Winterbanden waren in Duitsland al verplicht. Ook de vierseizoenenbanden en de M+S (Mud en Snow) banden waren toegestaan. Vanaf 1 januari 2018 zijn deze banden alleen nog toegestaan als er op de band ook een alpine-symbool, oftewel een berg met een sneeuwvlokje, staat.

 

Overgangsregeling

De regeling gaat op 1 januari 2018 in voor nieuwe banden. De banden die alleen M+S markering hebben mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Veel gestelde vragen (FAQ) winterbanden

Volgens de Duitse wet is in elk geval sprake van winterse omstandigheden bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

De boete in Duitsland voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste banden toelaat, krijgt een boete van € 75,- en 1 strafpunt.

Een (bestel)auto moet zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kun je een boete krijgen.